Test av oppvaskmaskiner

Et kjøkken uten en oppvaskmaskin begynner å bli mer og mer sjeldent i Norge. Flere og flere husstander velger å investere i en flittig hjelper til kjøkkenet, nettopp for å slippe å ta oppvasken selv. Det finnes mange gode grunner til å investere i en oppvaskmaskin i dag!

For det første sparer man både tid og energi i en ellers travel hverdag som mange har i dag. For det andre er det lettvint og mer miljøvennlig enn å ta oppvasken selv. De fleste moderne oppvaskmaskiner bruker nemlig veldig lite vann og strøm når de gjør rent, særlig de som har fått beste energimerking, A+++. Dette kommer vi tilbake til.

Men nøyaktig hvilken oppvaskmaskin du skal velge, ja det kan være litt vanskeligere å ta stilling til uten noe solid grunnlag. Det er derfor vi hjelper deg, og har her samlet flere av testvinnerne og gir deg en god føring på hva du skal se etter når du velger en ny oppvaskmaskin!

Størrelse, merke og funksjonalitet

Det er mange faktorer som er med på å avgjøre om en maskin er en god maskin for deg eller ikke. Det første man må tenke på er rett og slett hvilken størrelse man ønsker. Størrelsene oppgis ofte i bredde.

Den vanligste størrelsen er 60 cm, så har man benkoppvaskmaskiner på 55 cm og de minste med en bredde på 45 cm. Én av disse størrelsene passer som regel til et hvert kjøkken. Sjekk hva du behøver!

Videre er det ikke alltid at et populært merke betyr at du får kvalitet. Men akkurat når det gjelder oppvaskmaskiner har testene bekreftet dette. Bosch, Miele og Whirlpool kommer spesielt bra ut med de nye maskinene.

Kapasiteten til oppvaskmaskinene måles som regel i antall kuverter man får plass til. En kuvert er et sett med spiseutstyr. Det betyr at en kuvert er det samme som en tallerken, ett glass, en kniv og én gaffel.

Så må du også ta stilling til om du ønsker en integrert oppvaskmaskin eller en som er frittstående. De integrerte koster som regel litt mer og kan integreres mer anonymt inn i en moderne kjøkkenløsning. En frittstående oppvaskmaskin er lett å flytte rundt, ta med ett annet sted eller selge. Den er også billigere.

De forskjellige oppvaskmasinene har alle forskjellige programmer, men de fleste har likheter som går igjen hos alle produsentene. Blandt disse er hurtigvask, ECO-vask og flere andre. Vanlig vasketid ligger på mellom 2 og 3 timer for de aller fleste maskinene. ECO-programmene bruker som regel mer tid, men sparer både på strøm og vann. Hvorvidt det blir like rent er det ikke helt enighet om.

Smarte funksjoner

Moderne oppvaskmaskiner kommer med moderne funksjoner. Det har heldigvis skjedd mye på denne fronten, og det er alltid bra for forbrukeren. De fleste moderne maskinene har innebygd vannbeskyttelse. Dette er en funksjon som oppdager helt på egenhånd dersom det skulle oppstå en vannlekkasje. Om det skulle skje vil maskinen kutte vanntilførselen for å minske skadeomfanget.

I tillegg til dette har mange maskiner nå fått mulighet for timer eller startutsettelse på programmene. Dette betyr at du kan time oppstart av maskinen til når det passer deg best. Noen steder er strøm billigere om natten, og andre liker at maskinen går når de ikke er hjemme i det hele tatt. Nå har du muligheten til å bestemme det helt selv!

En annen smart funksjon er barnesikringen som kommer på de aller fleste modellene. Denne gjør at barn og andre mindre oppmerksomme mennesker ikke åpner maskinen mens den går med et uhell.

Kurv eller hylle til bestikket?

Før var det aller vanligste at oppvaskmaskinene hadde en kurv til bestikket. Kurven kunne så taes ut av oppvaskmaskinen og settes på benken for tømming. Dette er de fleste vant til. Noe som har begynt å bli mer og mer vanlig de siste årene er bestikkhylle. Det er en slank hylle som er plassert øverst i oppvaskmaskinen. På denne måten frigjør man mye plass nederst i maskinen og kan stable flere store ting. Mange mener også at det er lettere og få ut bestikkene når de ligger, samt at de også blir renere. Velger du en oppvaskmaskin med bestikkhylle har du automatisk luket ut de billiigste maskinene da det kun er de til over 3000 kr som kommer med hylle.

Støvnivået

Noe som er verdt å ta stilling til er støynivået. Hvor viktig det er for den enkelte vil variere etter andre forhold. Her har det mye å si om man for eksempel bor i en ett-roms lelilghet og ville hørt maskinen mens den går samtidig som man ligger i sengen, eller om man bor i et stort hus og ikke hører hva som skjer på kjøkkenet. De moderne oppvaskmaskinene har blitt utrolig stillegående og hvor mye lyd de lager måles i desibel (dB). Oppvaskmaskinene vi ser på ligger på godt under 50 dB. For referanse er en samtale mellom to personer målt til ca 58 dB på 1 meters avstand og et jetfly som tar av på 200 meters avstand er målt til omtrent 100 dB. Noe annet som er verdt å merke seg med dB er at for hver tiende dB tidobles lydenergien. En økning på 3 dB er altså en dobling av lyden. Det er derfor stor forskjell på de mest stillegående maskinene og de som lager litt mer lyd.

Miljøklassing

Alle oppvaskmaskiner som selges i dag må følge en miljøklassing som er fastsatt av EU. Her rangeres strøm- og vannforbruket på en skala fra A til G, hvor A er best og G er verst. Karakteren A kan også toppes med plusstegn, jo flere plusstegn, jo bedre er den. De fleste oppvaskmaskiner vi har sett på er klasset med energimerking A+++ eller A++. Dette betyr lavere strømutgifter og en mer bærekraftig kjøkkenhjelper.

Andre ting å legge merke til er det årlige strøm- og vannforbruket til maskinen, samt hvor mye den bruker per vask.

Oppvaskmaskinene

Med det sagt og lært, er det på tide å ta en titt på våre utvalgte oppvaskmaskiner. Vi har samlet de mest populære testvinnerne i en enkel oversikt for å gjøre det enda enklere for deg å sikte inn. Vi starter med den rimeligste av de beste, og øker i pris fortløpende.